Znáte druhy sušeného masa?
2.10.2017

Znáte druhy sušeného masa?

Asi nejznámějším druhem sušeného masa je jerky. Pochází z Ameriky a určitě jste se s ním už setkali, protože právě tento typ vyrábíme i my.  Ale co ostatní druhy? Na českém trhu není moc informací o sušeném mase, proto jsme se rozhodli, že vás seznámíme i s dalšími druhy tohoto pokrmu.

Historie sušeného masa

O tom, že výroba sušeného masa sahá až do období 12. – 15. století př. n. l., jsme vás již informovali, ale věděli jste, že sušené maso se objevuje v mnoha podobách, podle místa, kde vzniklo? U nás nejznámější je samozřejmě americká verze označovaná jako jerky, ale sušené maso se vyrábělo i v Africe pod názvem biltong nebo v Asii jako basturma.

Na českém trhu se objevují především dva druhy sušeného masa – jerky a biltong. Rozdílů mezi nimi není mnoho. Především se jedná o způsob sušení masa a rozdíl v chuti i vzhledu.

Jerky

Jerky je typické sušené maso, které k nám přišlo z amerického kontinentu. Jeho výroba probíhá tak, že se ze syrového masa odstraní tuk, následně se maso nařeže na pláty, které suší.

Jerky může být usušeno více způsoby – v udírně, troubě, sušičce, na slunci nebo na horkém vzduchu. Způsobů, jak se jerky marinuje, koření a suší, je také mnoho. A na to, jaké druhy děláme my ve Fine Gusto, se můžete podívat zde.

Koupit jerky v e-shopu

jerky

Biltong

Tento druh sušeného masa vznikl v Jižní Africe. Biltong se nejčastěji připravuje z plátků syrového masa nakrájených na delší pruhy podél nebo napříč svalovinou, které se marinují. Nakonec se tenké proužky zavěsí a suší se horkým vzduchem.

biltong

Basturma

V České republice je tento druh sušeného masa téměř neznámý. Basturma pochází z Asie a od ostatních druhů sušeného masa se liší především přípravou. Šály syrového masa obalené v krustě se suší několik týdnů. Usušené maso se před konzumací krájí na tenké plátky.

basturma

V čem je maso Fine Gusto jiné?

Ve Fine Gusto jsme převzali americkou přípravu jerky a ze surovin jsme pečlivě vybíráme libové kousky masa z menších farem v regionu. Samotná úprava masa a proces sušení probíhá v Pardubicích, odkud putuje tato pochoutka buď do partnerských prodejen nebo rovnou k vám skrze e-shop.

O tom, jak jerky vyrábíme, se více dočtete tady.

Zajímá vás více? Zeptejte se!

4