5 zajímavostí o sušeném masu
10.12.2018

5 zajímavostí o sušeném masu

Sušené maso je tu s nám už od dávných dob, přesto se ale určitě najde pár věcí, které jste o něm třeba ještě nevěděli nebo by vás ani nenapadly. Proto jsme si pro vás připravili 5 různých zajímavostí o sušeném masu.

1. Sušené maso ve vesmíru

Pokud byste se někdy náhodou vydali na cestu do vesmíru, sušené maso by vám bylo věrným společníkem. NASA sušené maso používá jako jeden z důležitých zdrojů proteinu pro astronauty již od roku 1996!

2. Jerky můžete ochutnat po celém světě

Ačkoliv by se mohlo zdát, že jsou jerky záležitostí spíše západních kultur, není tomu tak. Třeba v Nepálu můžete ochutnat sukutl, v Číně bakkawu, v Brazíli carne seca a v Jižní Africe biltong, který se od klasických jerky liší výrobním procesem a chutí.

3. Kolik masa nám po procesu sušení vůbec zbyde?

Při sušení masa se může zredukovat původní hmotnost masa až na dvě třetiny. Například z 1,5 kg čerstvého masa, můžeme dostat přibližně 0,5 kg masa sušeného. Vždy ovšem záleží na konkrétním druhu masa, který pro sušení vybereme.

4. Sušené maso i v armádě

Sušené maso se začalo používat i jako proviant v armádě, a to po první světové válce. Mezi jeho největší výhody totiž patří jeho skladnost a nízká hmotnost, ale především také vysoký obsah bílkovin a nízký obsah soli, což bylo výhodné pro dlouhé přesuny vojsk.

5. Je libo jerky z lososa?

Sušené maso lze vyrobit prakticky z jakéhokoliv masa. Ať už se jedná o druhy klasické, jako je maso hovězí či krůtí, anebo druhy méně obvyklé, jako je maso z lososa či soba.

Chci si koupit sušené maso

4