Jak dobře znáte sušené maso?
29.8.2019

Jak dobře znáte sušené maso?

Na sklonku loňského roku jsme vám na blogu přinesli 5 zajímavostí o sušeném masu. Víte už o této pochoutce ale skutečně vše? To si můžete ověřit v tomto článku. 

Schválně, na kolik otázek dokážete správně odpovědět?

1. Kde se vzal název „jerky“?

Historie slova jerky sahá již k počátku 16. století a pochází z kečujského slova „Ch´arki“. Tak jihoameričtí Inkové nazývali sušené maso.

2. Proč lidé začali sušit maso?

Dnes víme, že sušené maso je ideální pro sportovce či zaneprázdněné pracující. Důvodem jsou příznivé výživové údaje, především vysoký obsah bílkovin. Sušení potravin se ale stalo především převratnou technikou konzervace surovin, neboť ty díky němu výrazně zmenšují svůj objem a vydrží dlouhé měsíce.

3. Hovězí, vepřové, krůtí jerky, … Které započalo linii sušených mas?

Žádná z těchto variant nejspíš není správná. První jerky pravděpodobně pocházelo z buvolího masa. Na této odpovědi se shoduje více zdrojů, ale pravou původní surovinu už dnes těžko ověříme.

4. Jerky – surová chuť masa a soli. Nebo to jde i jinak?

Sůl při sušení masa slouží jako konzervant a tak se bez špetky soli jen těžko obejdeme. Je to ale jediný způsob, jak si jerky vychutnat? Odpověď zní samozřejmě ne. Sušené maso může mít příchuť vašeho oblíbeného koření, omáček či si ho klidně můžete dát nasladko. Že to zní bláznivě? Tak ochutnejte Fine Gusto hovězí se švestkou či krůtí s meruňkou.

5. Kdy má svátek jerky?

Mezinárodní, celosvětové a národní dny přibývají jako houby po dešti. A ten svůj má i jerky. Je jím National Jerky Day, tedy Národní den jerky. Byl založen jak jinak než v Americe v roce 2012. Oslavit ho můžete 12. června.

Chci jerky

Máte nějaké otázky?

Neváhejte nás kontaktovat. Rádi vám je zodpovíme.

Mám dotaz 

4