Fine Gusto podpořilo memoriál
5.12.2019

Fine Gusto podpořilo memoriál

Ve Fine Gusto jsme se rozhodli podpořit pochod, který se konal 9. a 10. listopadu 2019 k připomenutí Memoriálu československých válečných parašutistů.

Energii doplnili sušeným masem

Osudy parašutistů vyslaných z Velké Británie do protektorátu každoročně připomíná historický orientační pochod. Ten letošní odstartoval v sobotu 9. listopadu na chrudimském letišti. Úkolem dvoučlenných skupin bylo dostat se pomocí šifrovaných informací na předem neznámé místo. Akce, kterou každoročně pořádají chrudimští parašutisté, se zúčastnilo na šest set lidí. Účastníkům ale nechybělo ani lehké občerstvení na pochodu v podobě sušeného masa.

Dvoučlenné týmy amatérských nadšenců, ale i profesionálních vojáků tak dostali balíčky sušeného masa, které jim během náročného, přibližně 70 kilometrů dlouhého, pochodu pomohly doplnit energii.

Za odměnu pamětní mince

Memoriál přímo odkazuje k příběhu výsadku Tungsten, který na území protektorátu seskočil 21. prosince 1944. Místo u Libenic u Kutné Hory ale dopadli u Vortové nedaleko Hlinska a ocitli se tak na neznámém místě a zcela bez potřebných kontaktů.

Akce, připomínající válečné parašutisty, se konala už poosmé v řadě. Letošní ročník byl navíc ozvláštněn tím, že účastníci, kteří došli do cíle, dostáli pamětní mince s podobiznami parašutistů.

4