Méně známé druhy sušeného masa
21.11.2019

Méně známé druhy sušeného masa

Že neexistuje pouze jeden typ sušeného masa, to vám bylo určitě jasné. Ale věděli jste, odkud pochází sušené maso sukuti nebo rousong? Pojďme si v tom udělat jasno!

JERKY

Jerky patří k nejznámějšímu druhu sušeného masa. Pochází ze Severní Ameriky a je připravované ve formě plátků. Jerky může být z hovězího, bizoního, vepřového, drůbežího i dalších jiných druhů masa. Samotný proces výroby začíná nařezáním masa na tenké plátky, které se pak marinují, koření či solí. Poté přijde na řadu fáze sušení. V historii se jerky původně spíše udilo, než sušilo. Samotné slovo jerky pochází z počátku 16. století a je odvozené z kečujského slova „Ch´arki“. Tak jihoameričtí Inkové nazývali sušené maso.

BILTONG

Druhou příčku co do popularity druhů sušených mas obsadil biltong. Biltong, neboli pruh z kýty pochází z jihu Afriky a nejčastěji se vyrábí z hovězího, pštrosího nebo antilopího masa. K dispozici jsou ale také varianty z vepřového masa či z divočiny. Jeho výroba začíná u plátků syrového masa nakrájených na pruhy podél nebo napříč svalovinou. I konečná podoba sušeného masa biltong je ve formě plátků. Na rozdíl od jerky se ale na malé pásky krájí až po usušení.

BASTURMA

Basturma je sušené maso z šašliku ze svíčkové. Pochází z Asie a proces výroby se výrazně liší od jerky a biltongu. V první fázi maso nejprve odpočívá několik hodin v soli, poté se marinuje a v poslední fázi se pak zavěsí zabalené do gázy do průvanu. Je ochuceno česnekem a kajenským pepřem.

BAKKWA

V čínské provincii Fujian se zrodil další zajímavý druh sušeného masa, jež nese název bakkwa. Toto sušené sladko-slané maso je právě v Číně velmi populární a pojídá se během oslav čínského nového roku.

LAHNDI

Lahndi je zimní jídlo populární v severním Afghánistánu a u kmene Hazara. Lahndi se suší i s kůží zbavenou od vlny a chlupů.

SUKUTI

Tradiční sušené maso, na které nedají dopustit v Nepálu. Při výrobě se postupuje velmi obdobně jako při výrobě jerky, jen v konečné fázi, po nakrájení masa na tenké proužky a přidání koření, se maso suší na slunci, či se zavěsí nad oheň, aby dostatečně uschlo.

Další sušená masa

Mezi další oblíbená sušená masa patří čínský rousong, jihoamerické ch´arki, brazilské carne-de-sol, nebo sušené maso ze Švýcarska s názvem bundnerfleisch.

Chci si koupit sušené maso

Máte otázky?

Neváhejte nás kontaktovat, rádi vám je zodpovíme.

4